Teknisk museum

Milanos tekniske museum var for en stor del viet byens store snn Leonardo daVinci. I andre etage fant vi modeller av mange av hans oppfinnelser: automatiske trommelkanoner, heisekraner o, fly, helikoptere samt masse segninger og skisser. 1. etage inneholdt en salig blanding av gamle bter, plastmodeller av sateli\tter og enCRAY X-MP. Greit nok, men enn ingen ting som kunne tenne de bolde smoeregutters flelser. Det ble det derimot en ordning med da vi steg ned i kjelleren. Der var det en stor avdeling som skisserte motorers og turbiners utvikling, fra de eldste vannkraftmaskiner, via tallrike dampmaskiner (enkelte sogar med greske syler) til dagens bil- og flymotorer. I sideavdelingene var det togmuseum (hurra!) med stasvogner, og annet jernbanemateriell som har gjort en lang og tro tjeneste gjennom ulike epoker og skiftende regimer, som et symbol p den tekniske utviklingens upolitiskhet. (ref.: verdens korteste bok: Italienske krigshelter...)

Museets desiderte hydepunkt m dog vre propellsykkelkarusellen. Den sto midt ute p en plass, blant ymse leker for barn (?). En sinnrik innretning der man fra sitt sete p dens venstre ekstremitet, trampet iherdig ivei, slik at en kunstferdig utskret propell p instrumentets hyre ditto, roterte og skapte spinn om en vertikal aksel. Til allmenn forlystelse om ennn ikke for den implisertes indre organer. Vi _vil- ha en slik!!! Gjerne midt p Campus.

Noen av oss beskte ogs den eminente flyavdelingen, der vi blant annet kunne skue en toseters katamaran med 15 liters nisylindret stjernemotor pmontert luftpropell. Kunne den fly, tro? Videre var det (muligens p tross av den tidligere omtalte boks tykkelse) mange torpedoer der. (Kanskje samlet de inn penger til museets drift?) Vi dro kjensel p gyrostabilisatorene og vret pneumatisk motordrift.

Samlingen besto ellers av de sedvanlige maskiner og innretninger som trengs i en sdan type museum. Mindre fancy enn la Vilette i Paris, men strre en teknisk museum i Oslo. Men et teknisk museum er et teknisk museum, og slik vil alltid vre snadder for feinschmeckere som oss. (relevant illustrasjon kommer senere)


Arne og Thor
Sist oppdatert i oktober 1997 av arnehoeg@stud.ntnu.no