Debuterte med huldreeventyr på hjemmebane

Følgende intervju er gjort av Berit B. Skundberg Østlendingen 8. april 1997.

Aldri har vi hørt om ei hulder så heslig, skakk, radmager og tannløs, vrang og fryktinngydende som den Tynset-forfatter Gert Nygårdshaug fortalte storøyde unger om i sin debut som eventyrforteller i går.

Sjøl om forfatteren var synlig nervøs før urframføringen av eventyret og møtet med kritiske unger, var han i godlune etterpå og gleder seg til fortsettelsen

Gert Nygårdshaug startet sin tre uker lange turne i nordfylket i går, på Plassen skole i Alvdal der 4. og 5. klassingene ble de aller første som fikk høre eventyret om Huldregubben i Svartberget, et eventyr som muligens blir tittelen på forfatterens tredje eventyrbok som kommer ut til høsten.

-Virkelig spent
Tørr i munnen og med colaen i beredskap på kateteret, formidlet forfatteren for første gang sin egen Gommos eventyr muntlig videre.
- Jeg var virkelig spent i forkant. Noe slikt har jeg aldri gjort før, sier Nygårdshaug.
Men responsen fra ungene uteble ikke. De største satt musestille og lyttet med nærmest flagrende ører i frydefull spenning, mens de minste avbrøt og skravlet i veg så forfatteren nesten ikke slapp til. Huldra hadde alle hørt om, og flere påstod å ha møtt dama med kurompe som er livredd stål.
-Jeg hadde aldri dratt på en slik fortellerturne utenom norddalen, her jeg fortsatt hører til, sier tynsetingen som ikke greier en sommer uten besøk på setra i Tynset-traktene.
Eventyrene han vil formidle videre er spakt ut fra det han som 10-12 åring husker da han satt på oldemor Gommos fang og lyttet.

Levende mellomledd
-Gommo, Anne Nygårdshaug var født i 1865 og ble 92 år gammel. Sjøl har jeg en sønn på tre år, og jeg blir nærmest et levende mellomledd på 200 år. Det fikk meg til å begynne å skrive ned det jeg husket. Og min egen fantasi startet nok på Gommos fang, tror forfatteren.
51-åringen har skrevet 22 bøker, omtrent ei i året, men har aldri før snakket til eller fortalt for så små unger.
Turneorganisasjonen for Hedmark kontaktet Nygårdshaug og ønsket han som reisende i egne eventyr i Hedmark.

Ønsket Aukrust
-Jeg hadde håpet å få Kjell Aukrust til å illustrere alle tre eventyrbøkene, men på grunn av Kjells skadede tegnehånd ble ikke det noe av, sier tynsetingen.
I følge Kjell Aukrust ville et slikt samarbeid mellom en alvdøl og en tynseting vært som en gjenforening med Terje Rød-Larsen som fredsmekler.

I barnetimen
I løpet av tre uker skal Nygårdshaug ha 47 framføringer i seks kommuner i nordfylket. Men sjøl om han han bare turnerer i hjemlige trakter, vil hele landet få glede av han fortellinger etter oldemor Gommo. Siste uka i april vil han høres i barnetimen for de minste i radio.
Og dramatikk vil ungene få høre så det monner, med frodige beskrivelser av huldra som fikk en gard nedbrent, førte død over hele buskapen, bet lensmannen og fratok han både vomma og jobben. Hvordan det hele endte, røper vi ikke her.


Terje Røsten
02.05.97