anmeldelse

Overlesset krim

Anmeldelse av "Det 9. Prinsipp" ved Harald Skjønsberg i Dagbladet 14. april 1992.
Med sine bøker om Fredric Drum, restauranteier, oldtidsgransker, mat og-vinkjenner m.m., har Gert Nygårdshaug etablert seg som en særegen og unorsk kriminalforfatter.
Mysteriene Drum konfronteres med har sine røtter tusenvis av år tilbake, og de befinner seg milevis unna vår egen lokale steinrøys. Slik sett blir både forfatter og helt bort imot verneverdige. Men romanen av året "Det niende prinsipp" representerer et lite fall. I hvert fall dersom man sammenlikner med "Dødens Codex" (1990), som tidvis var glimrende.

I Egypt
Fredric Drum er i Egypt. Han utsettes for et mordforsøk, og blir behandlet på det engelske sykehuset i Kairo. Men tilfriskningen har hatt sine omkostninger. Drum virvles inn i en dramatisk og farlig maktkamp, der flere tusen år gamle mysterier spiller en vesentlig rolle. Ikke minst blir farao Kheops sentral: Har han eksitert eller ikke?
Spørsmålet viser seg å ha sammenheng med dagsaktuelle spenninger i det moderne Egypt. Her er ingen mangel på sleske aktører: Både islamske fundamentalister, opprørske offiserer, gale vitenskapsmenn og psykopatiske leger er tyver på det samme marked.

For mye
Med andre ord: Det blir for mye av det gode. Gert Nygårdshaug trår over. Han forlater den realistiske rammen. I stedet forfaller fortellingen til en slags blanding av farse og science fiction.
Slik settes leseren i en ufruktbar tilstand av usikkerhet: Hva er det egentlig Nygårdshaug vil? Gjøre narr av kriminalsjangeren? Spekulere i gamle mysterier? Eller er dette simpelthen et overspent forsøk på å konstruere en spennende historie?
Denne typen rådvillhet er langt fra alltid av det vonde. Men skal det fungere overfor leseren, kreves en forfatter som vet hva han gjør, som er herre over sin historie og sine ulike grep. Denne bevisstheten ser ut til å mangle i Nygårdshaugs siste bok.


Terje Røsten
12.05.98